luni, 2 martie 2009

Omul pe care il admir !

"Moartea este atat de sigura de victoria ei, incat ne da un avans de o viata intreaga !"-citat
Interesant este ce facem cu acest avans si cum decidem sa il traim !- comentariu personal

Am vizionat cateva pasaje din conferintele lui Nick Vujicic, conferinte care se numesc:
Fara maini, fara picioare, fara ingrijorari !


Nick are un discurs de exceptie in ceea ce priveste Perspecitva din care vedem viata, Viziunea noastra asupra ei si Alegerile pe care le facem in viata. Discurs pe care il intareste cu exemplul personal.


Acest OM, care nu are maini si picioare, declara ca o dizabilitate este ceva ce te provoaca, te impinge sa atingi ceva, sa nazuiesti la ceva. Este un om care acorda ajutor si consiliere tinerilor cu probleme, tinerilor intregi la trup dar franti in suflet. Faptul ca nu are maini si picioare nu l-a impiedicat sa devina un analist financiar de succces si un vorbitor motivational.

Nu vreau sa ii fac o prezentare in detaliu acestui OM pe care il admir, ci sa va prezint cateva din ideile lui. De ce ? Pentru ca el vinde SPERANTA si o da gratis prin exemplul personal. Eu, consider ca SPERANTA este unul din motoarele principale ale stabilitatii noastre in aceste vremuri aparent fara de speranta.


El spune ca este recunoscator ca este un om cu dizabilitati ! Si stiti de ce ? Pentru ca asa cum este, a reusit sa ajute foarte multi tineri fara dizabilitati fizice dar cu multe alte probleme. A reusit sa ajute multi oameni care erau in pragul sinuciderii!
Lumea este in cautarea SPERANTEI spune Nick, iar eu voi schimba ceva, le voi da oamenilor SPERANTA !


Mai vorbeste si de obiective si ajunge la o concluzie pe care a si trait-o:
"Stiti ce ne impiedica sa ne atingem scopurile ? Ce ne opreste cu adevarat ?
Mintea noastra !
Felul in care ne vedem viata (PERSPECTIVA) si obiectivele vor determina cat de mare va fi succesul nostru.
Este bine sa nu ne uitam la ce nu putem face, ci sa ne uitam la ce putem face cu ceea ce avem la indemana !"


Este exact ca in stabilirea obiectivelor prin metode NLP: una din conditiile esentiale, la formularea unui obiectiv, este sa apelezi la resurse care sunt la indemana ta, la resurse care depind de tine si nu depind de altii sau de conjuncturi ale mediului exterior.


Nik spune foarte frumos asta: "Ma uit la mine. OK, deci asta sunt EU, ia sa vad ce pot EU face! Stiti care este marele secret: Acordati-va incredere voua insiva !"

Cum pot sa imi maresc increderea in mine? , intreba un cursant nu cu mult timp in urma la un workshop de Credibilizare in care eram facilitator.

Aici sistemul nostru intern de credinte si valori ne poate ajuta sau ne poate pune piedici. Depinde de ce seminte au fost plantate acolo si ce am lasat sa creasca. Unele credinte ne hranesc si sunt ca graul painii din care creste personalitatea noastra, iar altele sunt precum buruienile, ne zgarie, ne otraveste solul si inabusesc alte plante frumoase ce cresc acolo. Odata si buruiana a avut rolul ei, poate de a ne apara de capra ce dorea sa manace toate plantele. Dar sunt momente in care stim sa alungam capra mult mai usor si mai repede, dar nu mai stim sa plivim buruienile.


Cea mai la indemana tehnica este sa ne facem timp si sa privim in interiorul nostru, sa vedem: in contextul respectiv/sau care este contextul/imprejurarea in care nu am incredere in mine, ce comportament am/cum "se vede" asta in jurul meu, ce abilitati se declanseaza (acestea pot fi mecanisme de autoaparare care nu mai sunt actuale), pe ce credinte si valori se bazeaza acestea (care sunt declansatorii) si cine sunt eu in acel moment. Imi tot pun aceste intrebari pana descopar ceva.

De multe ori pot sa am o revelatie, o revelatie ca eu sunt acel eu la varsta de 6-7 ani si toate astea nu mai sunt actuale, sau ca eu sunt eu dar in niste presupuse situatii, etc.

Cand descopar ceva care sa aiba sens pentru mine incep sa inlocuiesc credinta limitativa cu alta potentiatoare. Exact ca la fizica: aplic o forta in sens contrar, de marime mai mare si constant in timp pana misc sistemul in sensul dorit de mine.


Pe langa alte tehnici NLP, pot sa vin acum si cu discursul lui Nick in argumentarea raspunsului dat atunci:

Dialogul interior este foarte, foarte important. Este bine sa stai de vorba cu tine si sa iti acorzi incredere, sa te uiti in oglinda si sa cauti ce este frumos in tine. Nick a gasit ca are ochi frumosi. Tu poate gasesti la fel sau altceva, ceva in care Dumnezeu a pus frumusete, poate sa fie bunatate, inteligenta, frumusete fizica sau spirituala. Poti sa gasesti in tine, intotdeauna, ceva frumos si bun pe care iti poti construi increderea in sine!

Acesta poate fi punctul tau de sprijin de la care poti porni si poti sa iti construiesti si sa iti extinzi viata ta de succes.
Ce spunea un mare astrolog: Daca imi dati un punct de sprijin, am sa rastorn universul !
Gaseste, construieste si intareste punctul tau de sprijin si universul tau se va rostogoli in sesnul in care tu doresti!

De la perspectiva ta de succes iti poti crea viziunea ta de succes. Poti vedea optiunile si poti alege ce sa faci. Sti care sunt telurile tale ? intreaba Nick, Lasa-le sa fie !

Toti stim ca avem optiuni si alegeri, alegeri de a ne imbunatati viata si de a ne pune in pozitii mai bune sau mai rele. Singurele limite pe care le avem in viata sunt cele pe care singuri ni le punem !

Si voi incheia tot cu Nick:

"Ziua in care vei crede ca ti-ai atins intregul potential, este ziua in care vei avea intregul tau potential !
Daca azi crezi ca ti-ai atins intregul potential, atunci azi este ziua in care nu l-ai atins! Deoarece intotdeauna va exista o zi de azi !"

In rest nu este decat discursul unui OM pe care il admir si va invit si pe voi sa il asculati si sa il priviti, la:

Partea I - Conferinta Nick Vujicic

Partea II - Conferinta Nick Vujicic

Partea III - Conferinta Nick Vujicic


PS: Multumesc lui Daniel Deaconu pentru prezentari !

Niciun comentariu: