joi, 14 mai 2009

De-carbonizarea globala si noua ordine mondiala

Iata ca ideea unei Noi Oridini Mondiale este din ce in ce mai mult discutata si lucruile se misca foarte rapid in acest sens.

Sunt folosite toate argumentele ce pot ajuta, din toate nivelele existentei noastre: social, economic, politic, religios si mai ales mediu/ecologie.

Acum ceva timp am citit un articol interesant legat de noua ordine mondiala si ecologie: De ce e nevoie pentru o noua ordine mondiala?, scris de Alina Ilie pe ziare.com.

Aici este legata criza economica, de parerea unor "experti", de economia in declin si de catastrofele ecologice - o foarte frumoasa cusatura a mai multor cauze (ma mir ca nu a fost prinsa si cea religioasa).

Scot cateva fragmente din articol (cine este curios poate sa il citesca pe tot daca urmeaza link-ul din titlul articolului):

"Noul aranjament mondial ar trebui sa pastreze dinamica si inventivitatea pietelor insa nu poate ceda in fata constrangerilor cu privire la dezvoltarea durabila in domeniul financiar, politic, industrial si de mediu.

Noua ordine mondiala ar insemna si un sector financiar mult mai redus, dar si o reechilibrarea intre acesta si capacitatea industriala. Tarile ar trebui sa faca din strategia retehnologizarii industriei cu ultimele inovatii high-tech o prioritate, intr-un parteneriat intre guvern, industrii si sindicate.

Lumea se confrunta cu o tripla criza- criza financiara, incalzirea globala si epuizarea resurselor energetice ale planetei."


si

"Pana acum, raspunsul politic la aceste amenintari a fost ca si inexistent. Nu poate exista insa o noua ordine mondiala durabila care sa nu raspunda la aceste trei amenintari impreuna, deoarece toate sunt interconectate.

In loc sa fie privita ca o criza,actuala situatie ar trebui privita ca o oportunitate. Se intampla extrem de rar ca beneficiile unei politici coerente in domeniul mediului, industrial si financiar sa coincida atat de bine.


Motivul pentru care capitalismul neoliberal s-a prabusit a fost ca trebuia sa genereze continuu credite, pentru a genera tot mai multa cerere si a mentine sistemul in functiune.

Acum, cand e limpede ca o astfel de situatie este nesustenabila, singura sursa de cerere cu capacitatea de a scoate lumea din profunda recesiune este de-carbonizarea globala.

O strategie negociata global in acest sens ar conduce la reducerea cu 80% a emisiilor de carbon pana in 2050, asa cum cer oamenii de stiinta si ar conduce la o crestere accelerata a surselor de energie regenerabila, pentru a contracara epuizarea combustibililor fosili.

Prin impunerea tehnologiilor sarace in emisii de carbon intr-un nou val de industrializare globala, tarile in curs de dezvoltare ar cunoaste o inflorire care le-ar aduce intr-un parteneriat echilibrat cu Occidentul- o conditie esentiala a unei noi ordini mondiale."


Cat de frumos se folosesc de probleme reale si cum sunt acestea folosite sa genereze solutii in Noua Ordine Mondiala.

Din pacate pentru aceasta noua ordine in ultimii 50 de ani nu au fost decat vorbe si amagiri de mai bine. Marile trusturi au otravit si otravesc planeta in continuare, economicul si politicul sunt mana in mana si epuizeaza resursele numai in folosul profitului. Pana acum dovezile nu sunt decat in folosul lacomiei si degradarii. Nimic minunat nu s-a intamplat pentru 80 % din populatia globului.
Dar pentru cei 20 % se pare ca noua ordine este o mana cereasca. Ceea ce nu realizeaza ei este ca toti suntem oameni, resursele sunt aceleasi si au o finalizare iar istoria arata ca astfel de societati bazate pe diferente mari intre categorii sociale nu rezista.

Un batran pe care l-am cunoscut avea o vorba: "Vezi, lumea asta este ca o oala cu sarmale. Din aceeasi oala mancam toti, dar oala are un anumit numar de sarmale. Daca vine unul care ia prea multe, ceilalti vor manca mai putine. Dar daca vin unii si le iau aproape pe toate, atunci cu siguranta vor fi unii care vor muri de foame.
Chestia e ca aia de vin sa le ia pe toate nu isi dau seama ca daca ceilalti-mai multi, mor de foame, nu mai are cine sa faca sarmale !"

Niciun comentariu: