vineri, 11 martie 2016

Cum îmi antrenez creierul ca să fiu fericit

Stiai că doar 25 % din succesul tău la locul de muncă sau în viaţă este dat de IQ?
Restul de 75% sunt influenţate de nivelul de optimism, susţinere socială şi abilitatea de a vedea stresul ca pe o provocare nu ca pe o ameninţare.

Vestea bună este că indiferent de scenariul de viaţă cu care te-au programat persoanele importante din viaţa ta până la vârsta de 6-7 ani şi indiferent de vârstă te poţi antrena să fi fericit!

Un om fericit pe termen lung devine un om de succes. Iar un om de succes are rezultate: în business, în viaţa personală şi în influenţarea în bine a celor din jur.

Antrenamentul este simplu şi ca orice comportament nou pe care dorim să îl programăm în creier îl neuro-legăm, adică începem cu o perioadă de doar 21 de zile.
Practic, antrenezi gândirea pozitivă cu efecte puternice în fericirea pe termen lung.
Cum funcţionează asta? Simplu: dacă gândeşti pozitiv şi rămâi raţional foloseşti un filtru al realităţii mai adecvat pe termen lung, asta duce la un sentiment de fericire şi mulţumire. Acţionând în viaţa de zi cu zi sub imperiul acestui sentiment vei avea succes şi rezultate mai bune în toate ariile vieţii. Unele studii arată ca agenţii de vânzări care gândesc pozitiv au vânzări cu 30% mai bune decât restul.

Iată ce poţi face chiar de azi ca să îţi reconfigurezi creierul, 15 minute pe zi timp de 21 zile:
  • Exprimă 3 recunoştinţe-3 lucruri pentru care eşti recunoscător (lui Dumnezeu, mamei, partenerului/partenerei, vieţii, etc-sunt sigur că poţi găsi minim 3 în fiecare zi). Antrenăm creierul să caute pozitivul înaintea negativului.
  • Scrie în jurnaldeschide un jurnal în care să treci în fiecare zi o experienţă plăcută din ultimele 24 de ore. Îi permiţi creierului să o trăiască din nou, indiferent cât de simplă este ea.
  • Exersează îţi înveţi creierul că comportamentul tău contează. Exersează aceste tehnici, fă mişcare constant, meditează constant, etc.Este vorba de disciplină.
  • Mediteazăpermite creierului să treacă de ADHD-ul cultural pe care l-am învăţat încercând să facem mai multe lucrui în acelaşi timp. Meditaţia antrenează creierul să se concentreze asupra sarcinii actuale.
  • Fă fapte bune conştientfaptele bune făcute la întâmplare sunt fapte bune conştiente. Poţi începe atunci când deschizi emailul şi îi trimiţi o laudă sau o mulţumire cuiva din reţeaua ta socială. Poţi să o ajuţi pe femeia care urcă scările la metrou cu câteva sacoşe grele. Poţi să laşi locul tău unui bătrân sau poţi să dăruieşti o pungă cu bomboane copiilor care se joacă în faţa blocului.

Ţine cont că opusul Fericirii nu este Nefericirea, ci Apatia. Nefericirea este un semn că a venit momentul să schimbi ceva la situaţia sau faptul care te face nefericit. Apatia este semnalul că ai renunţat şi nu te mai bucuri şi nici nu te mai lupţi. Definiţia fericirii,este: Bucuria de a simţii în timp ce ne străduim să ne atingem potenţialul în această viaţă.
Dacă vrei să vezi cercetările şi sursa mea de inspiraţie, intră aici să te bucuri de prezentarea de la TED a lui Shawn Achor.

Niciun comentariu: